Brillen en films. Ze komen in alle soorten en maten voorbij. Vaak worden ze gebruikt als toevoeging aan een bepaald karakter. Ze stralen intelligentie uit, of soms juist het tegenovergestelde. De ene bril wordt echter beter gedragen dan de ander. Wat zijn nou eigenlijk de meest iconische brildragers van het witte doek? Hieronder volgt onze top 10!

Nummer 10

bril

Fogell (Superbad)

In de film Superbad (2007) speelt acteur Christopher Mintz-Plasse het karakter Fogell, ook wel bekend als McLovin. De man zonder voornaam, of achternaam is een van de hoofdrolspelers in de film en is er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat de jongens de avonturen uit de film beleven. McLovin is, en blijft, een van de meest iconische karakters uit welke film dan ook, vanwege zijn sullige en grappige karakter

Nummer 9

bril

Dr. Egon Spengler (Ghostbusters)

Dr Egon Sprengler is één van de drie parapsychologie dokters uit de filmreeks Ghostbusters. Slim, laconiek en een zwak voor zoetigheid, deze dokter heeft het allemaal. Als uitvinder van bijna alle hulpmiddelen en wapens van het Ghostbusterteam is hij een gerespecteerd onderdeel van het team. Zijn geniale brein en achterblijvende sociale vaardigheden zorgen er echter voor dat hij niet altijd begrepen wordt.

Nummer 8

Malcolm X (Malcolm X)

Deze vertolking van de geliefde en beruchte Malcolm X door Denzel Washington mag met recht iconisch genoemd worden. Met zijn rol won Denzel Washington maar liefst vier awards voor beste acteur in 1993; De zilveren beer bij het Berlijn Filmfestival, de Golden Globe, de Image Awards en MTV Movie Award. Daaraast was hij genomineerd voor een Oscar in hetzelfde jaar. Een ware klassieker en met recht een van de meest iconische brildragers.

Nummer 7

Jim’s Dad (American Pie)

Wie is er niet groot mee geworden, American Pie. De films over het Amerikaanse college leven van Jim, Oz, Kevin, Finch en Stiffler gaan al generaties lang mee. Toch is er in onze ogen geen enkel karakter zo iconisch als de enige brildrager uit de reeks, Jim’s vader. Deze naamloze vriend moet moedeloos aanzien hoe zijn zoon zich telkens weer in vreemde situaties werkt. Bijna net zo iconisch als de bril, zijn de wenkbrauwen van het door Eugene Levy vertolkte karakter.

Nummer 6

bril

Mikael Blomkvist (The Girl With The Dragon Tattoo)

Als eigenaar van het Zweedse blad Millenium is Mikael Blomkvist hoofdverantwoordelijk voor het aan de kaak stellen van corruptie en dwalingen van de Zweedse overheid. Daniel Craig speelt dit karakter zeer verfijnd en heeft voor het verkrijgen van de rol onder meer George Clooney en Brad Pitt achter zich gelaten tijdens de casting. Hij heeft zelfs een Zweeds accent aangeleerd om zich nog beter in de rol in te kunnen leven.

Nummer 5

Velma (Scooby Doo 2)

Nog een ware klassieker, Scooby Doo mag natuurlijk niet ontbreken in een lijst met meest iconische karakters. Velma is, net als Dr Sprengler in Ghostbusters, een geniaal persoon. Dit brengt echter ook de nodige problemen met zich mee omdat haar sociale vaardigheden niet van een bijster hoog niveau zijn. Velma is inmiddels zo een iconisch karakter, dat ze zelfs haar eigen show krijgt op HBO Max, genaamd – hoe kan het ook anders – Velma

Nummer 4

Peter Parker (Spiderman)

Spider-Man, oftewel Peter Parker, is alom geliefd en gevreesd door zijn vijanden. De introverte Peter krijgt na een beet van een radio-actieve spin de beschikking over superkrachten waar hij zich in eerste instantie weinig raad mee weet. Pas wanneer hij zelf onderdeel wordt van een wrede gebeurtennis realiseert hij zich dat hij met zijn superkrachten een werkelijk verschil kan maken in de wereld.

Nummer 3

Pola Debevoise (How to Marry a Millionaire)

Een lijst als deze is natuurlijk incompleet zonder dat Miss Monroe erin genoemd is. In de film How to Marry a Millionaire uit 1953 vertolkt ze de rol van de brildragende Pola Debevoise, een van de drie hoofdkarakters uit de film. In het bijzijn van mannen draagt ze niet graag een bril, totdat ze uiteindelijk haar prins op het witte paard tegen komt.

Nummer 2

Clark Kent (Superman)

Clark Kent, journalist en reporter voor de Daily Planet. Beter bekend als The Superman, Kent leeft een dubbelleven waarin hij ten allen tijden zijn Superman outfit onder zijn normale kleding draagt. Hierdoor kan hij zich makkelijk omkleding en voor dramatisch effect zijn shirts openschuren om zo de S op zijn borst te tonen.

Nummer 1

bril

Harry Potter (Harry Potter)

Hoe kon het ook anders dan dat Harry Potter op nummer 1 zou staan. Wereldwijd gelieft en met maar liefst acht films is Harry zonder enige twijfel de meest iconische brildrager van het witte doek. Daniel Radcliffe begon de serie als een knulletje van slechts 12 jaar oud en is door de jaren heen met de serie mee gegroeid. Of we ooit nog een nieuwe Harry Potter film mogen bewonderen, dat weten we nog niet, maar desalniettemin kon er maar één de meest iconische zijn en dat is Harry.